EM Bokashi®

EM Bokashi® on yksinkertainen ja kätevä menetelmä kierrättää biojäte ja tehdä siitä multaa ja lannoitetta täysin ilman kemikaaleja. Menetelmän ydin on EM Bokashi -kuivike, erityinen sekoitus tehokkaita mikro-organismeja ja leseitä. Kaikki tavallinen ruokajäte kuten liha, kala, kasvikset, vihannekset, leipä ja kahvinporot muuntuvat EM®-mikrobien avulla nopeasti ja ilman pahaa hajua maanparannusaineeksi, jota voidaan suoraan käyttää kukkapenkkiin ja viljelyyn. Se antaa maaperälle ja kasveille uutta elinvoimaa kun proteiinit, vitamiinit, mineraalit ja ravinteet rikastavat maaperää. Hiili sitoutuu maaperään eikä muutu hiilidioksidiksi ja näin ravinteet jäävät talteen.

Bokashi tulee Japanista

Bokashi on japania ja tarkoittaa fermentointia, eli käynyttä orgaanista materiaalia. Maanviljelijät ovat lannoittaneet peltojaan, japanilaisen viljelyperinteen mukaisesti, maaduttamalla ruokajätteensä luonnon omia mikro-organismeja hyödyntäen.

1980-luvulla Japanissa tohtori Teuro Higa keksi bioteknisen menetelmän, jolla voitiin valmistaa liuos, jossa on oikeanlainen sekoitus hyviä mikro-organismeja. Tärkeää oli löytää teknologia, jonka avulla mikrobit voitiin käsitellä, säilyttää ja kuljettaa nesteenä. Näin luotiin perusta EM:lle (Effective Mikroorganisms = tehokkaasti toimiva mikro-organismiyhdistelmä). Näitä hyviä mikro-organismeja on luonnostaan ympäristössämme ja ne heräävät eloon kun ne joutuvat kosketuksiin orgaanisen jätteen kanssa, jota ne hajottavat ja kuivattavat käymisprosessin avulla.

Miten aloitan Bokashin käytön?

Tarvitset vain ilmatiiviin ämpärin tai hanallisen EM Bokashi -ämpärin keittiöön sekä pussillisen EM Bokashi® -kuiviketta. Pääset eroon epämiellyttävistä roskapusseista eikä sinun myöskään tarvitse juosta edestakaisin ulkokompostille. Tämä maksaa muutamia kymmeniä euroja vuodessa, mutta yleensä säästät merkittävästi enemmän jätehuoltokustannuksissa sekä istutusmullan ja kasviravinteiden hankintamenoissa.

Kunnan ei tarvitse enää kerätä ja kuljettaa pois biojätettä. Säästämme myös polttoainetta ja rahaa, vähennämme päästöjä sekä huolehdimme maaperästä hyvällä tavalla.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että näin osoitamme lapsillemme, että välitämme aidosti ja haluamme kuluttaa kestävämmin.

Biojätteistä ruokamultaa

Maa on jotakin, jota pidämme itsestäänselvyytenä, jotakin jota vain on. Totuus on että meillä on rajalliset viljelymaat. Tulevaisuudessa tarvitsemme viljelytilaa vielä paljon enemmän, koska meidän pitää kyetä tuottamaan ruokaa kaikille. Samanaikaisesti heitämme paljon ruokaa roskiin. Ruokaa, joka alunperin tulee maasta ja joka kuuluu maahan. Jokaista perunakiloa kohden, jonka nostamme maasta, ruokamultaa häviää. Tavalla tai toisella meidän pitää palauttaa takaisin se minkä otamme maaperästä.

Kompostointia on tehty kautta aikojen, mutta ruokajätteiden fermentointi EM Bokashi:lla on uusi ympäristöystävällinen tapa biojätteen kierrätykseen. Keittiöjätteestä saadaan uutta maanparannusainesta – ilman että sen tarvitsee olla raskasta ja työlästä taikka tuottaa pahaa hajua. EM Bokashin idea on, että se on hyväksi ympäristölle ja kasveille.

EM Bokashilla voit tuottaa multaa kaikista keittiön biojätteistä: laita ne vain ilmatiiviiseen ämpäriin ja lisää EM Bokashi® -kuiviketta, joka sisältää eläviä ”hyviä” mikrobeja. Biojätteesi prosessoituvat niin, että ne eivät haise pahalta ja ne voidaan palauttaa maaperään.

Parin viikon kuluttua maahan kaivamisen jälkeen voit aloittaa istuttamisen. Niin yksinkertaista se on. Hyvin pienellä työllä voit alkaa viljellä uutta maa-ainestasi parvekkeella, takapihalla, siirtolapuutarhassa, vihannesmaassa tai ruukuissa.

EM Bokashi® ottaa biojätteestä kaikki ravinteet talteen

Parempaa multaa et saa mistään. Yhtäkkiä biojätteesi ovat paras luonnonvarasi!
 EM Bokashin suurin etu on, että ravintoaineet eivät mene hukkaan vaan ne menevät kasveillesi. Hiili ei siirry ilmakehään hiilidioksidina tai metaanina vaan palautuu maaperään hyötykäyttöön. Helposti ja luonnonmukaisesti.

Mitä voimme tehdä toisin?

Maailmassa kolmasosa ruoasta jää käyttämättä ja heitetään pois. Kaiken kaikkiaan ruokahävikkiä syntyy YK:n mukaan koko maapallolla n. 1,3 miljardia tonnia vuodessa.

Jokainen suomalainen heittää noin 62–86 kiloa ruokajätettä pois vuosittain. Myös lajittelussa meillä Suomessa on parantamisen mahdollisuus, sillä alle 2/3 kaikista orgaanisista biojätteistä lajitellaan.

Meillä on myös mahdollisuus kantaa vastuuta omista kulutustottumuksistamme ja esimerkiksi kierrättää keittiöjätteet maanparannusaineeksi fermentoimalla ne EM Bokashilla. Ottamalla biojäte talteen palautamme sen maan ravinteiksi ja vähennämme näin ympäristön kuormittamista. Kaikilla ei ole pihaa, puutarhaa tai kukkapenkkejä, joten isommassa mittakaavassa tarvitsemme yhteiskunnassa laitoksia myös biokaasun talteenottoa varten.

Vieläkö yksi muoviämpäri lisää keittiökaappiin?

Ei yhtä ämpäriä lisää, vaan toisenlainen astia joka on ilmatiivis ja jossa nesteet erottuvat jätteestä. Keittiöjätteiden kierrättäminen on vain osa siitä välttämättömästä muutoksesta, joka ympärillämme tapahtuu. Kysymys on, miten kannamme vastuun omista jätteistämme ja kulutustottumuksistamme? Oikein tehtynä tästä ei tule hankalampaa vaan itse asiassa yksinkertaisempaa, kunhan muutamme ajatteluamme.

Meidän on löydettävä uusia päivittäisiä rutiineja, jotka koko perhe helposti voi omaksua ja lopulta poisheitettävän jätteen määrä vähenee minimaaliseksi. Valtaosan voi kierrättää! Yhteisvoimin pystyisimme parantamaan kierrätysastetta, jolloin yhä suurempi määrä orgaanisesta jätteestä eroteltaisiin sekajätteestä biojätteeksi. Lähikierrättämällä itse teet jo paljon!

Paljonko se maksaa?

Voit käynnistää keittiöjätteiden fermentointiprosessin helposti alkuperäisen EM Bokashi® -kuivikkeen avulla. Käyttövalmista ja riittoisaa EM Bokashi® -kuiviketta sirotellaan ruokalusikallinen litraan keittiöjätteitä jolloin hapatus käynnistyy. Pakkauksessa on kaksi kiloa kuiviketta ja se riittää yli 300 litraan bokashia.

Jos otat käyttöön EM Bokashille suunnitellut vaivattomat, hanalliset ja ilmatiiviit ämpärit ja 2 kiloa EM®-kuiviketta menot ovat Aloituspaketin verran, mutta sen jälkeen kuluna on vain fermentoinnin käynnistävä EM Bokashi® -kuivike, jonka kustannus on n. 0,04 €/päivä/hlö. Hanalliset ämpärit ovat kestäviä ja toimivat vuodesta toiseen.

Riippuen asuinpaikastasi saatat säästää useita kymmeniä euroja vuodessa jätteenkuljetusmaksuissa, esimerkiksi puolittamalla tyhjennyskerrat. Jos maksat jätteenkuljetuksesta kilohinnan voit säästää jätteenkuljetusmaksuissa merkittävästi.

Vielä parempaa on se, että tarvitset vähemmän muovikasseja jätteillesi. Säästät rahaa ja lisäksi autat vähentämään käytettyjen muovikassien määrää.

Bokashia käytetään koko maailmassa

Orgaanisten talousjätteiden kierrättäminen EM Bokashi -menetelmällä leviää maailmalla. Iso-Britannia, Hollanti ja Saksa ovat edelläkävijöitä Euroopassa. Pohjoismaissa kiinnostus kasvaa koko ajan. Monissa tiheään asutuissa aasialaisissa kaupungeissa biojäte kerätään ja kuljetetaan keskitetysti paikallisiin keräyspisteisiin. Bokashilla fermentoitunut jäte ei haise eikä houkuttele haittaeläimiä. Kaupunkien puhtaanapito kuljettaa jätteen käsittelylaitoksiin. Fermentoitumisen jälkeen bioaines käytetään edelleen maanparannukseen luomuviljelyssä.

Lontoon eri kaupunginosissa on samankaltaisia järjestelyjä. Siellä kerätty ja fermentoitunut jäte käytetään puutarhoissa ja puistoissa. Australiassa ja Uudessa Seelannissa omakotitaloasukkaat käyttävät bokashi-käsiteltyä talousjätettä suoraan puutarhoissa maanparannukseen sekä lannoitteena.

Suositus on että jokainen tarkistaa oman kotikunnan säädökset kompostointiin liittyen. Taajama-alueella Bokashin maaduttaminen tehdään suljetussa astiassa tai jyrsijäverkolla varustetussa istutuslaatikossa. Jokainen on vastuussa itse siitä että kierrättäminen tapahtuu asianmukaisella tavalla.

Keittiöjätteiden fermentointi pähkinänkuoressa

Autat vähentämään jätekuljetuksia. Polttoainetta säästyy, liikenne ja sen päästöt vähenevät. Voit itse vähentää jätemaksuja merkittävästi riippuen asuinpaikastasi ja asumismuodostasi. Jätteisiin käytettyjä muovikasseja kuluu ehkä 50–100 kappaletta vähemmän vuodessa.

Lue lisää

www.emrojapan.com
www.emcertification.com
www.agriton.nl
www.emiko.de
www.botanic-culture.se (på svenska)
www.viskal.dk