Bokashimullan teko — Lyhyt oppimäärä

Oman mullan teko EM Bokashi -menetelmällä on helppo ja varsin nopea tapa kompostoida. Tällä menetelmällä biojätteet maatuvat kuudessa viikossa.

Tarvitset seuraavat tarvikkeet:

  • Tiivis hanallinen ämpäri (tai kaksi), jossa ritilä pohjassa, eli ns EM Bokashi -ämpäri
  • EM Bokashi -rouhetta, joissa on EM•1-mikrobeja
  • Pieni astia, johon keräät päivän aikana kertyneet biojätteet
  • ‘Multatehdas’ – eli saavi, viljelykaulus tms, jossa biojäte sekoitetaan vanhan mullan sekaan

Käytännössä voidaan puhua kolmesta eri vaiheesta.

Vaihe yksi — biojäte

Kerää päivän biojätteet pieneen astiaan. Biojätteiden keräysastiaksi sopii esim ruukku/pieni ämpäri tms.

Koska tämä prosessi toimii parhaiten mahdollisimman hapettomassa tilassa, kannattaa varsinaisen EM Bokashi -ämpärin kantta avata mahdollisimman harvoin. EM Bokashi -ämpäriin lisätään biojäte kerran päivässä, samalla siihen sirotellaan bokashirouhetta noin 1–2 ruokalusikalIista per litra biojätettä. Biojäte tiivistetään niin hyvin kun mahdollista. Biojätteestä kertyy nestettä, joka valutetaan tarpeen mukaan.

Näin jatketaan kunnes EM Bokashi -ämpäri on aivan täynnä.

3ampari

Vaihe kaksi — seisottaminen

Jätä ämpäri muhimaan pariksi viikoksi huoneenlämpöön. Mikäli nestettä vielä tulee, valutetaan se pois. Tässä ajassa biojäte ei ole paljonkaan muuttanut muotoaan. Se fermentoituu parissa viikossa, jolloin varsinainen maatuminen on erittäin nopeaa.

Vaihe kolme — multatehdas

Parin viikon seisottamisen jälkeen yhdistetään biojäte multaan niin sanotussa ”multatehtaassa”. Tämä voi olla saavi, viljelykaulus tai ihan vain kuoppa maassa. Talvella voi fermentoituneen biomassan viedä ulos odottamaan kevättä. EM•1-mikrobit eivät ole aktiivisia, mikäli lämpötila laskee alle +15 asteen, ne vaipuvat horrokseen ja heräävät taas, kun lämpötila nousee. On toki mahdollista pitää multatehdasta käynnissä vuoden ympäri ja tehdä omaa multaa sisätiloissa.

5ulos

Kesäaikaan levitetään kerros multaa ”multatehtaan” pohjalle. Vanha käytetty kukkamulta tms. kelpaa hyvin. Sen päälle kerros biojätettä ja päälle vielä multakerros. Hyvä suhde on 70 % vanhaa multaa, 30 % biojätettä. Tässä vaiheessa alkaa varsinainen maatuminen, joka lämpötilasta riippuen kestää parisen viikkoa. Pieniksi, samankokoisiksi paloiksi pilkottu biojäte maatuu nopeammin, sillä se on fermentoitunut tasaisemmin jo edellisten vaiheiden aikana. Luupalat ja esimerkiksi avokadon siemenet tai appelsiinin kuoret kestävät hiukan kauemmin.

Valmis bokashimulta on todella vahvaa kompostimultaa, joka on hyvä laimentaa ennen käyttöä, jos ”multatehdas”-vaiheessa on käytetty edellä mainittua suositusta vähemmän vanhaa multaa.

Mitä EM Bokashi -ämpäriin voi kompostoida?

Periaatteessa kaikki orgaaninen käy. Kovin nesteiset ruoat kannattaa valuttaa, sillä EM•1-mikrobit eivät pysty toimimaan, jos biojäte on liian märkää. Näillä eväillä syntyy siis omaa multaa noin kuudessa viikossa. Tämä on helppo, nopea sekä erittäin hauska tapa kompostoida.

puutarhuri Maggi Forsell-Bäckström (julkaistu 7.5.2016 Ingå Kompass -lehdessä)
[powr-social-feed id=0311481e_1460032038]